Dankzij de samenwerking tussen QIT en DATEC kunnen we een nieuwe vragenlijst introduceren die in kaart brengt welke cognitieve strategieën iemand hanteert, zowel in algemene zin als naar aanleiding van specifieke moeilijke of stresserende gebeurtenis. In tegenstelling tot andere coping-vragenlijsten, waarbij geen expliciet onderscheid wordt gemaakt tussen iemands gedachten en wat iemand in werkelijkheid doet, vraagt de CERQ uitsluitend naar hoe iemand denkt na het meemaken van een moeilijke gebeurtenis.
De CERQ, of de Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, is een 36 items tellende zelf-rapportage vragenlijst met 5 antwoordcategorieën: ‘(bijna) nooit’, ‘soms’, ‘regelmatig’, ‘vaak’ of ‘(bijna) altijd’. De items verwijzen naar wat iemand denkt bij het ervaren van bedreigende of stressvolle gebeurtenissen.
De vragenlijst bestaat uit 9 subschalen, die verwijzen naar verschillende copingstrategieën:
Jezelf de schuld geven
Accepteren
Rumineren
Concentreren op andere, positieve zaken
Concentreren op planning
Positief herinterpreteren
Relativeren
Catastroferen
Anderen de schuld geven
De CERQ kan afgenomen worden bij adolescenten vanaf 12 jaar en volwassenen, zowel normale als klinische populaties. De CERQ kan bovendien zeer goed worden afgenomen in specifieke populaties, zoals chronisch zieke adolescenten, personen met vliegangst, groepen mensen die gekarakteriseerd worden door het meemaken van eenzelfde type traumatische gebeurtenis,...
De CERQ is beschikbaar in het Nederlands en in het Frans.
Je vindt deze vragenlijst vanaf nu in de QIT-bibliotheek. Je kan ze toevoegen aan een zorgtraject. Van zodra de cliënt de vragenlijsten heeft ingevuld, worden de antwoorden automatisch verwerkt in overzichtelijke rapporten waarbij de totaalscores vergeleken worden met de normen van de algemene populatie.
Voorbeeldrapport CERQ
Als je interesse hebt om een extra vragenlijst te laten inbouwen in QIT, neem dan contact op met ons en wij bekijken samen met de uitgeverij de mogelijkheden.
Comments