Gids hen naar de gepaste hulp
Eerstelijnshulpverleners zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor wie vragen of bekommernissen heeft omtrent zijn mentale gezondheid.
Het is niet vanzelfsprekend om de gepaste psychische zorg te bieden, afgestemd op ieders specifieke hulpvraag en zorgnood.
Met het CARE stappenplan van QIT helpen we jou op weg om, samen met je cliënt, de juiste keuzes te maken.

Ontdek het CARE stappenplan
Connect
Het (vroegtijdig) opmerken van psychische moeilijkheden, is een eerste cruciale stap in het zorgproces. Wil je een juiste inschatting maken van welke psychologische zorg een cliënt precies nodig heeft, dan is het essentieel om een open en betrokken dialoog aan te gaan. Cliënten geven meer uiting aan hun psychische zorgen en moeilijkheden, als ze zich oprecht gehoord voelen en wanneer er zorgzame aandacht is voor hun mentaal welzijn.
Recommend
Vervolgens is het van belang om zorgvraag en -aanbod goed op elkaar af te stemmen. Identificeer of de cliënt bij jou terecht kan, of hij/zij gebaat is met een laagdrempelig zelfhulp aanbod of een combinatie van beide (blended care), dan wel of doorverwijzing naar psychotherapie nodig is.
Assess
Om cliënten naar de gepaste psychische hulp te gidsen, zijn de volgende indicatoren richtinggevend:
-
Ernst en duur van hun psychische moeilijkheden
-
Zorgnood
-
Draaglast en draagkracht van cliënten en hun ondersteunend netwerk
-
Mogelijkheden en voorkeuren om met psychische moeilijkheden aan de slag te gaan
Evaluate
Psychische zorg vraagt maatwerk. Evalueer daarom op regelmatige basis of de aangeboden zorg tegemoet komt aan de hulpvraag of zorgbehoefte, dan wel of verdere stappen noodzakelijk zijn.
Deze laatste stap weerspiegelt voor ons wat de essentie van goede zorg is: zoeken wat het best werkt voor wie, met openheid voor feedback en bereidheid tot bijsturing.
Hoe QIT je kan ondersteunen

Online zelfhulp
QIT biedt een waaier van online zelfhulp modules om herstel of verandering te stimuleren en het mentaal welzijn te versterken.
De thema’s die in de modules aan bod komen, zijn voor de meeste mensen erg herkenbaar. Het gaat om processen of uitdagingen waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Blended care
Blended care houdt in dat face-to-face contacten gecombineerd worden met online toepassingen, zoals online sessies, proces- en outcome monitoring, chat en online zelfhulp.
QIT online is een digitaal platform voor hulpverleners waarmee blended zorgtrajecten op maat van elke unieke cliënt kunnen worden vormgegeven.
Groeien in relaties
In deze module helpen we jou bewust te worden van hoe je je verhoudt tot anderen. Je verkent in welke mate er tegemoet gekomen is aan jouw relationele behoeften en op welke manier dit jouw huidige contacten kleurt. We helpen jou om meer authentieke, diepgaande en vervullende relaties met anderen aan te gaan.

Vraag je infopakket aan

Enkele getuigenissen van onze gebruikers
Ik vind het fijn dat de bouwstenen van de module redelijk kort zijn en concreet worden uitgelegd. Je kan er meteen mee aan de slag. Ik heb ook nieuwe dingen uitgeprobeerd. De module heeft me hoop gegeven dat er zaken kunnen veranderen in mijn leven.
Bram
Ik vind het heel waardevol dat de modules bestaan uit een rijke waaier van online zelfhulp. Soms heb ik zin om meer te lezen over een proces, maar op andere momenten heb ik nood aan meer ondersteuning via geleide oefeningen. Het is goed dat je kan kiezen waar je het meest nood aan hebt en hoeveel tijd je eraan spendeert. Je kan zelf je online zelfhulp menu samenstellen.
Sofie
Mijn zoon had het erg moeilijk met het uiten van zijn gevoelens. Dankzij de module heb ik geleerd dat je, door zelf als ouder dingen te veranderen, automatisch veranderingen teweegbrengt bij je kind.
Elisa