top of page

Informed consent van cliënten: een vereiste voor psychotherapie

Bijgewerkt op: 15 mei

In België bestaat er sinds 2002 een patiëntenrechtenwet. Deze wet vormt een belangrijke pijler in de relatie tussen zorgverlener en patiënt. Deze wet legt de nadruk op het respect voor de autonomie en de waardigheid van de patiënt.


In februari 2024 onderging de wet enkele belangrijke wijzigingen. Het informed consent, de geïnformeerde toestemming van de patiënt, maakt deel uit van de kernrechten van deze aangepaste wet. Het houdt in dat elke zorgverlener verplicht is om de patiënt voldoende informatie te geven en diens vrije en geïnformeerde toestemming te vragen voor een behandeling, inclusief psychotherapie.


Dit impliceert dat psychotherapie alleen kan worden opgestart na de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt, die daarvoor voldoende geïnformeerd moet zijn. Die informatie omvat:

  • doel en aard van de psychotherapeutische behandeling

  • mogelijke risico’s en bijwerkingen

  • alternatieven

  • verwachte resultaten

  • het recht om toestemming te weigeren of in te trekken


Onze ervaring leert dat veel hulpverleners deze informatie vooral mondeling verschaffen tijdens een intakegesprek. Expliciete toestemming van de cliënt, op basis van een formeel informatiedocument, ontbreekt doorgaans.


In QIT hebben we sinds kort de mogelijkheid voorzien om deze geïnformeerde toestemming van cliënten automatisch te bevragen bij de activatie van een dossier. Als organisatie-admin kan je zelf een geïnformeerd toestemmingsformulier ingeven via je organisatie-instellingen. Of je kan vertrekken van het standaardformulier dat wij hebben uitgewerkt en dit, waar nodig, personaliseren.


Voorbeeld van een informed consent voor psychotherapie

Van zodra je dit formulier actief hebt staan, zullen cliënten, vooraleer ze hun dossier kunnen activeren, akkoord moeten gaan met de voorwaarden.


Screenshot van de informed consent in het QIT platform

Zowel jij als je cliënt kunnen deze geïnformeerde toestemming achteraf nog raadplegen in het dossier onder 'Informatie'. In het dossier zal altijd de juiste versie van de geïnformeerde toestemming worden weergegeven, zelfs als je het formulier achteraf zou wijzigen.


Wil je meer info over deze functionaliteit? Surf dan naar het gedetailleerde help-artikel.

Comentários


Não é mais possível comentar esta publicação. Contate o proprietário do site para mais informações.

Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page