Over enkele maanden mag de vernieuwde software versie van QIT online een eerste virtuele verjaardagskaars uitblazen. Doorheen dit jaar hebben we doorlopend gewerkt aan verdere verfijningen en optimalisaties en leerden we erg veel uit jullie feedback en suggesties. Aangezien we bij QIT co-creatie hoog in het vaandel dragen, lijkt dit ons het uitgelezen moment om te delen welke nieuwe functies we aan het ontwikkelen zijn.
Helder verticaal trajectoverzicht
Om het overzicht beter te bewaren en een mobielvriendelijke aanbod te voorzien, wisselen we de horizontale trajectbalk in voor een verticale. Geen paniek, de gegevens die in de trajecten staan blijven uiteraard onaangeroerd. De lay-out verbetering laat op deze vernieuwde manier toe rapporten, vragenlijsten en notities rechtstreeks te openen vanuit de trajectbalk. Het unieke zorgtraject is en blijft het uitgangspunt van QIT Online.
Verbeterd documentenbeheer
We maken het iets duidelijker wie welk document voor wie heeft geüpload. Verder zal de therapeut ook eigen bijlagen zoals bijvoorbeeld foto’s van handgeschreven notities kunnen toevoegen in het traject.
Nieuwe trajectactiviteiten
Om het digitale therapietraject nog beter te laten aansluiten bij de dagelijkse realiteit van psychotherapie beroep zullen we bijkomende trajectactiviteiten toevoegen: online sessies, overleg en doe-het-zelf taken voor de cliënt. We omschrijven deze graag uitvoerig in een toekomstige blog post.
Notificaties
Per cliëntdossier zal je bovenaan meldingen zien verschijnen van belangrijke activiteiten in QIT online. Voorbeelden van deze notificaties zijn:
Een cliënt heeft een vragenlijst ingevuld. Bekijk het rapport.
Een cliënt heeft een doe het zelf taak afgewerkt. Bekijk de analyse.
Een nieuw document werd gedeeld.
Berichten
Er zal een berichtenbox worden toegevoegd waarmee er snel en veilig kan gecommuniceerd worden tussen cliënt en therapeut. Dit is bijvoorbeeld handig om nieuwe afspraken te maken, aan opvolging te doen,...
Verkies je om minder toegankelijk te zijn als therapeut? Geen probleem, deze functie kan per cliënt worden in- of uitgeschakeld.
Beeldbellen
In sommige gevallen is het niet mogelijk om een sessie face tot face te laten doorgaan. Door de Covid-crisis leerden hulpverleners de mogelijkheden van beeldbellen kennen. Dit kanaal om therapie live en op afstand te geven zal ongetwijfeld ook in de toekomst blijven bestaan. Daarom zal een tool voor beeldbellen worden ingebouwd in QIT, zodat online sessies rechtstreeks kunnen worden ingepland in het therapietraject.
Afsprakenoverzicht
Zowel de cliënt als therapeut krijgen een beter overzicht van welke sessies wanneer en waar plaatsvinden. Indien het een fysieke sessie is, verschijnt het adres, indien het een beeldbelsessie is verschijnt de inbel link.
Statistieken
Per cliënt krijg je in een notendop een weergave van de belangrijkste parameters: het aantal sessies, metingen, taken en meer.
Comments