top of page

Technologie diversifieert en verrijkt onze mentale zorg

Nele Stinckens


In de geestelijke gezondheidszorg is er dringend nood aan goede overbruggingen tussen theorie en praktijk. Zeker als het om technologische toepassingen gaat. In de rubriek 'Ondernemersverhalen' van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) vertel ik over de missie van QIT: het verbinden van het ambacht van psychische hulpverlening met innovatieve technologie. In deze blogpost leg ik uit hoe technologie mentale zorg ondersteunt en aanvult. Een blended aanbod verrijkt het traditionele zorgaanbod en dankzij de digitale aanmeld- en wachtruimte verbetert de doorstroom.


Technologie diversifieert en verrijkt onze mentale zorg

De missie van QIT


Psychotherapie is mijn eerste grote professionele liefde. Ik volgde de masteropleiding klinische psychologie, de postgraduaatopleiding cliëntgerichte psychotherapie en combineerde dit met een doctoraat. Vervolgens bleef ik halftijds als prof aan de universiteit werken. Op zich is dat een bijzonder statuut, je vindt weinig proffen in bijberoep. Maar ik vond en vind de therapiepraktijk te belangrijk om helemaal los te laten. Ik wil er middenin staan. Wat me bijzonder trof, was het gebrek aan vertaalslag van fundamenteel onderzoek naar de praktijk. Praktijkgeoriënteerd onderzoek was ondervertegenwoordigd. Terwijl ik zelf wel gebeten ben door het reflecteren op die dagelijkse praktijk. En van daaruit is QIT, Quality in Treatment, ontstaan.


QIT online is een digitaal platform voor psychologen en psychotherapeuten. Daar kunnen ze hun een-op-een-gesprekken met cliënten bijhouden, de trajecten opvolgen, hun dossiers beheren, aan intake- en procesdiagnostiek doen, feedback vragen en verwerken, en tot slot blended hulp verlenen. Allemaal functionaliteiten die deel uitmaken van het platform en waarvan ik overtuigd ben dat ze de kwaliteit van de therapie kunnen verbeteren.


"The client as the heart, the relationship as the soul"


Het platform sluit erg nauw aan bij de dagelijkse therapiepraktijk. Het houdt terdege rekening met het specifieke, het complexe, het gelaagde van een therapeutisch gesprek. We reduceren niets. Wél maken we het therapieverloop voor zowel de therapeut als haar of zijn cliënt inzichtelijk en transparant.

Die inspraak, die betrokkenheid, die feedback van de cliënt is bijzonder. Als je huisarts je naar een specialist doorverwijst, wil je toch ook inzage en inspraak in je dossier? Mensen willen mee de regie over hun zorg. Waarom zou dat voor geestelijke gezondheidszorg anders zijn? Onderzoek staaft trouwens dat de effectiviteit van de behandeling verbetert en het aantal drop-outs vermindert, wanneer cliënten systematisch feedback kunnen geven: gaan ze erop vooruit?, hoe verandert de therapie hen?, wat vinden ze storend dan wel constructief? Kortom, ik ben ervan overtuigd dat feedback van cliënten permanent deel moet uitmaken van de therapie. Zo is het ouderwetse excelformulier dat ik daar zelf in het begin van mijn carrière voor gebruikte, uitgegroeid tot een digitale feedbacktool.”


"Als je huisarts je naar een specialist doorverwijst, wil je toch ook inzage en inspraak in je dossier? Mensen willen mee de regie over hun zorg. Waarom zou dat voor geestelijke gezondheidszorg anders zijn?"

Traditioneel aanbod verrijkt met online zelfhulp


Aanvankelijk gelanceerd als digitale feedbacktool, omarmd door zowel zelfstandige therapeuten als ziekenhuizen, groeide de vraag naar extra functionaliteiten: een elektronisch patiëntendossier, de mogelijkheid om te chatten, een blended aanbod met online zelfhulp modules,...

Met dat blended aanbod worden bepaalde stukken van het therapeutisch traject vervangen of aangevuld met online zelfhulp. Cliënten krijgen tussen twee therapeutische gesprekken ‘huiswerk’ mee: oefeningen die ze zelf kunnen doen, een podcast die ze kunnen beluisteren, nuttige informatie die ze kunnen lezen. Ze worden geactiveerd om zelf de handen uit de mouwen te steken en aan hun persoonlijke groei en herstel te werken.

De zelfhulp modules die door QIT ontwikkeld worden, zijn gebaseerd op transdiagnostische processen die voor de meeste mensen erg herkenbaar zijn, zoals het omgaan met stress, het zoeken naar zingeving, het ontwikkelen van zelfcompassie, het aanboren van hoop en veerkracht,... Met dit online aanbod trachten we tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de nood om het bestaande aanbod te diversifiëren.


"De geestelijke gezondheidszorg moet meer en beter differentiëren. Door op preventie in te zetten, de hulpvraag beter uit te klaren en gerichter te zoeken naar het gepaste antwoord kunnen we beter tegemoetkomen aan de vraag.”

Door mensen zelf over bepaalde moeilijkheden te laten lezen, door hen zichzelf al een beetje te laten screenen en opvolgen, met getuigenissen van lotgenoten en oefeningen, kan je al heel wat. Vergelijk het met kinesitherapie: dat werkt ook beter als je tussen twee beurten in je oefeningen thuis zelf herhaalt. Net zo kunnen wij als therapeuten de poortwachter zijn om mensen naar de juiste informatie te leiden en hen aan het werk te zetten.”



Comments


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page