Nele Stinckens
Dit jaar vierde QIT haar 10-jarig bestaan. In deze blogpost blik ik terug op onze kleine geschiedenis van grote (r)evoluties. Ik neem jullie mee langs de verschillende mijlpalen en deel onze ambities voor de toekomst.
BRUGGEN SLAAN TUSSEN PRAKTIJK EN ONDERZOEK
In mijn vorig professioneel leven was ik halftijds verbonden als professor aan de KU Leuven. Wat me trof, was het gebrek aan vertaalslag van fundamenteel onderzoek naar de praktijk. Praktijkgeoriënteerd onderzoek was ondervertegenwoordigd, terwijl ik zelf erg gebeten ben door het reflecteren op die dagelijkse praktijk: wat werkt er en wat niet in de concrete therapiesessies, hoe kunnen werkzame processen gefaciliteerd worden, hoe kan de afstemming tussen therapeut en cliënt worden bevorderd?
Ik geraakte geïntrigeerd door de methodiek van het feedbackgericht werken. Uit internationaal onderzoek bleek dat de effectiviteit van psychotherapie verbetert en het aantal drop-outs vermindert, wanneer cliënten systematisch feedback geven. Deze methodiek wilde ik in Vlaanderen ook introduceren.
Samen met mijn doctoraatsstudenten Hannes Verdru en Dave Smits ontwikkelde ik een ouderwets excelformulier om relevante proces- en outcome indicatoren te capteren en op een klinisch bruikbare manier terug te koppelen naar hulpverleners. Dit werd met ons eerste subsidiegeld in een digitale feedbacktool gegoten, de eerste versie van QIT online.
VINGER AAN DE POLS IN PSYCHOTHERAPIE
Ik wist enkele collega-hulpverleners en -academici te enthousiasmeren om de feedbackgerichte methodiek uit te rollen in diverse klinische settings. Peter Rober en Karine Van Tricht probeerden de methodiek uit in relatie- en gezinstherapie, Stefaan Soenen in de residentiële context en Remy de Gouw in de begeleiding van kinderen en jongeren.
Deze pionierservaringen werden gebundeld in het boek 'Vinger aan de pols in psychotherapie. Monitoring als therapeutische methodiek', onder redactie van Dave Smits, Peter Rober, Laurence Claes en mezelf.
Met het boek bereikten we een grote groep hulpverleners die even gedreven waren als wij om het ambacht van psychotherapie te verrijken met innovatieve methodieken.
DE OPSTART VAN EEN ONDERNEMING
Individuele hulpverleners, groepspraktijken, centra voor geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen toonden interesse om met QIT online aan de slag te gaan. Dit was voor mij het momentum om een onderneming op te richten - Quality In Treatment - waarbij ik me liet omringen door partners met complementaire competenties. Claude Missiaen, Stef Cuisinier en Geert De Groof zetten samen mij de eerste stappen in de ondernemerswereld. Wat begon als een 'uit de hand gelopen hobby' evolueerde naar een echte zaak met een groeiende klantenportefeuille. Kristine Debruyne, bedrijfsadviseur van VLAIO, begeleidde ons uitstekend in dit transformatieproces.
EEN STRUCTURELE SAMENWERKING MET PANENCO
QIT werd pas echt een geoliede machine op het moment dat ik Egwin Avau ontmoette, zaakvoerder van Panenco en ondernemer pur sang. Door de structurele samenwerking met zijn softwareteam werden tal van functionaliteiten toegevoegd aan het digitaal platform: elektronisch dossierbeheer, digitale aanmeldruimte, chat- en agendafunctie,... Zijn team geraakte doorheen de jaren vertrouwd met de wereld van psychologen en psychotherapeuten en begrijpt nu ten volle hoe complex en gelaagd psychische hulpverlening is. Samen waken we erover dat QIT nauw aansluit bij wat cliënten en hulpverleners vooruit helpt.
Dat dit gewaardeerd wordt, blijkt uit de gestage groei van onze QIT community: meer dan 1000 hulpverleners, groepspraktijken, ziekenhuizen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben de weg gevonden naar ons platform.
DIFFERENTIATIE VAN HET ZORGAANBOD
Geconfronteerd met de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, gingen we in 2020 op zoek naar creatieve manieren om het traditionele zorgaanbod uit te breiden. De mogelijkheid om videosessies te organiseren vanuit QIT werd geïntroduceerd tijdens de coronatijd. Maar we wilden nog sterker inzetten op laagdrempelige en flexibele psychische zorg voor een omvangrijke en diverse cliëntenpopulatie.
Met steun van Smarthub Vlaams-Brabant ontwikkelden we een zelfhulp aanbod, waarbij cliënten actief aan het werk worden gezet rond hun mentaal welzijn. Dit aanbod bestaat uit psycho-educatie, illustratieve filmpjes, reflectie-opdrachten, oefeningen,... rond herkenbare moeilijkheden en veel voorkomende uitdagingen, zoals het omgaan met stress, het zoeken naar zingeving, het ontwikkelen van zelfcompassie, het aanboren van hoop en veerkracht,...
Samen met Lynn Van den Eynde ontwikkelde ik ook een vormingspakket om hulpverleners meer vertrouwd te maken met blended care. Zij zijn immers de poortwachters die cliënten in de richting van de gepaste zorg kunnen gidsen: door cliënten de modules zelfstandig te laten doorlopen, voorafgaand of volgend op een zorgtraject of verweven in het vertrouwde aanbod. Inmiddels hebben we 7 modules in ons aanbod en binnenkort worden 2 nieuwe modules gelanceerd: 'Groeien in relaties' en 'Boost your mood'.
BLENDED ZORGTRAJECTEN IN DE RESIDENTIËLE GGZ
Vanuit de FOD Volksgezondheid werd in het voorjaar 2024 een oproep gelanceerd t.a.v. de Belgische algemene en psychiatrische ziekenhuizen voor innovatieve digitale toepassingen in de zorg. Vanuit QIT gaven we gretig gehoor aan deze oproep. Samen met Jessa Ziekenhuis Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder en PZ Onzelievevrouw Brugge werkten we een projectvoorstel uit om blended zorgtrajecten uit te werken, waarbij digitale tools op een natuurlijke, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier worden ingepast in het bestaande zorgaanbod. De bedoeling is om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de participatie van patiënten te vergroten, het traditionele zorgaanbod te verruimen en de continuïteit van zorg te garanderen.
Van de 72 projectvoorstellen werden er 24 weerhouden en wij behoorden tot de gelukkigen! In het komende jaar zullen deze zorgtrajecten worden uitgerold. We hopen uit deze pionierservaringen inspiratie te putten voor de bredere residentiële sector.
De goesting blijft dus groot om een voortrekkersrol te vervullen op vlak van digitalisering in de geestelijke gezondheidszorg, met zorg voor het unieke proces van elke cliënt. 'The client as the heart and the relationship as the soul of therapy' blijft onze leidraad voor de toekomstige ontwikkelingen van QIT.
Commenti