top of page

Blended zorgtrajecten in residentiële GGZ

QIT voert innovatieproject uit in Jessa Ziekenhuis Hasselt,
Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder & PZ Onzelievevrouw Brugge

Innovatieproject FOD Volksgezondheid


Vanuit de FOD Volksgezondheid werd in het voorjaar een oproep gelanceerd t.a.v. de Belgische algemene en psychiatrische ziekenhuizen voor innovatieve digitale toepassingen in de zorg. De bedoeling is om nieuwe diagnostische hulpmiddelen en behandelingen te introduceren en te evalueren, de samenwerking tussen de verschillende zorglijnen en binnen multidisciplinaire teams te versterken en de patiëntgerichte zorg te verbeteren.


Vanuit QIT gaven we gretig gehoor aan deze oproep en we werkten een innovatieproject uit, samen met twee algemene ziekenhuizen en een psychiatrisch ziekenhuis: Jessa Ziekenhuis Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder en PZ Onzelievevrouw Brugge. Van de 72 projectvoorstellen werden er 24 weerhouden en wij behoorden tot de gelukkigen!

In het komende anderhalf jaar zullen wij met deze pioniers in de mentale zorg een innovatieproject uitrollen dat hopelijk voor inspiratie kan zorgen in de bredere zorg.


In deze blogpost lichten we het project graag beknopt toe.


Onze ambitie


In het huidige zorgklimaat ligt veel nadruk op kwaliteitsbevordering, transparantie,

patiëntparticipatie, matched care en stepped care. Toch blijkt het moeilijk deze principes op een systematische, efficiënte en duurzame manier in te bedden in de geestelijke gezondheidszorg. Systematische trajectopvolging, online psychodiagnostiek, routine proces- & outcome monitoring en online zelfhulp kunnen hiertoe bijdragen, maar ziekenhuizen hebben weinig ervaring met het implementeren van dergelijke digitale tools in hun alledaagse werking.


Met dit project willen we een voortrekkersrol vervullen op vlak van digitalisering in de residentiële geestelijke gezondheidszorg. We wensen hierbij niet enkel de logistieke processen te ondersteunen met behulp van digitale technologie, zoals dit in meerdere organisaties al gebeurt. We willen innovatieve technologie inbedden in de kernactiviteit van psychiatrische en psychologische afdelingen, om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de participatie van patiënten te vergroten, het traditionele zorgaanbod te verruimen en de continuïteit van zorg te garanderen.


De concrete doelstellingen


Met het project willen we blended zorgtrajecten ontwikkelen en implementeren, waarin digitale tools op een natuurlijke, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier worden verweven in het bestaande zorgaanbod, met het oog op:


  • betere en snellere screening van psychische moeilijkheden via online psychodiagnostiek;

  • systematische opvolging van de voortgang van de behandeling en verbetering van de patiëntgerichte zorg via routine proces- en outcome monitoring;

  • versterken van de zelfwerkzaamheid van patiënten en consolideren van groei en verandering via online zelfhulp;

  • verzamelen van practice-based evidence om meer inzicht te verkrijgen in relevante indicatoren die het bestaande zorgaanbod helpen verbeteren.


Het projectverloop


In de voorbije maanden hebben we de bestaande zorgpaden in de verschillende afdelingen van de deelnemende ziekenhuizen uitgebreid geïnventariseerd, met aandacht voor de huidige procesflow, de verdeling van de zorgactiviteiten en eventuele bottlenecks en manco's in de zorgketen.


Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van blended zorgtrajecten op maat van de specifieke klinische settings, waarbij het bestaande zorgaanbod op een gebruiksvriendelijke en klinisch relevante manier wordt aangevuld met online psychodiagnostiek, proces- en outcome monitoring en online zelfhulp.

Deze blended trajecten worden in de komend maand geëvalueerd door de verschillende zorgteams en, waar nodig, herwerkt of aangevuld.

Vanaf januari 2025 starten we met de uitrol in de concrete klinische praktijk van de verschillende zorgafdelingen. Per afdeling zullen innovatiecoaches dit proces aansturen en opvolgen.

Op het einde van het implementatieproces (november 2025) zullen de concrete gebruikerservaringen worden gesynthetiseerd, ‘good practices’ worden gemarkeerd en ontbrekende aspecten onder de aandacht worden gebracht.


De bedoeling is dat dit innovatieproject als referentie kan fungeren voor toekomstige toepassingen in andere ziekenhuizen.


Wil je het verloop van dit project volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Comments


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page