top of page

De pionierservaringen van therapeuten met het online zelfhulp aanbod van QIT

Enkele jaren geleden sloegen QIT online en Professor Siebrecht Vanhooren van de KU Leuven de handen in elkaar om een onderzoek op poten te zetten over blended hulpverlening. Het doel was zicht te krijgen op de gebruikerservaring van therapeuten tijdens het inzetten van de online zelfhulpmodules. Hiertoe werden tussen januari 2021 en maart 2023 ‘sessiebeoordelingslijsten’ afgenomen bij 39 therapeuten die QIT online gebruiken. De data die hieruit voortkwamen werden vervolgens geanalyseerd door Benjamin Declercq, een masterstudent psychologie die over dit onderwerp een thesis schreef. 


Hoe ervaren therapeuten de implementatie van de online zelfhulp modules van QIT in hun therapeutisch werk?


Uit zijn thesis blijkt vooral dat therapeuten zich baseren op de onderwerpen van de face-to-face therapiesessies om een keuze te maken in het online zelfhulp aanbod van QIT online. De modules dienen volgens de therapeuten vooral om verdiepend te werken bij cliënten en ondersteuning te bieden bij de inhouden van de sessies, maar ze kunnen ook zorgen voor nieuwe inzichten. Verder bleek uit de resultaten dat de online modules de cliënten kunnen helpen bij het overbruggen van de tijd tussen de therapiesessies. 

De therapeuten kiezen er soms ook voor om geen module in te zetten, voornamelijk omdat ze inschatten dat het niet passend is in het therapeutisch traject van een specifieke cliënt. Bijkomend kunnen de cognitieve en affectieve mogelijkheden van cliënten ook een belemmering vormen voor de implementatie, net zoals technische problemen. 


Sluit het zelfhulp aanbod van QIT aan bij de thema's in de therapiesessies?


Toen de student zijn onderzoek aanvatte, waren er reeds vijf zelfhulp modules beschikbaar in de QIT-bibliotheek. In de loop van zijn studie kwamen er nog twee bij.

Om te evalueren of de inhouden van de zelfhulpmodules voldoende aansloten bij de inhouden van de face-to-face therapiesessies, werden de antwoorden op de sessiebeoordelingslijsten van hulpverleners geanalyseerd. In deze vragenlijst wordt o.a. gepeild naar wat er volgens de therapeut tijdens de voorbije sessie aan bod is gekomen.


Uit de analyses kwam naar voren dat er veel overlap is tussen de inhoud van de sessies en de focus van de zelfhulpmodules. Elke module kon gelinkt worden aan onderwerpen die over het algemeen aan bod komen in de face-to-face sessies. Uit de antwoorden van therapeuten bleek dat er vier grote thema’s worden aangehaald: de context, de psyche, het lichaam en de existentiële thema’s. Deze thema's sluiten respectievelijk aan bij de modules 'emotiecoach', 'ik (k)en mezelf, 'mijn lichaam als bondgenoot' en 'vormgeven aan mijn bestaan'.


Verder blijkt uit het onderzoek dat er nog één ander thema centraal staat, maar dit onderwerp is nog vertegenwoordigd in het zelfhulp aanbod van QIT online. Het gaat voornamelijk over topics die te maken hebben met de werking van therapie zelf. Concreet gaat het bijvoorbeeld over het therapeutisch proces in het algemeen, over de therapeutische relatie, het opstellen van therapiedoelen of specifieke aspecten van een behandeling. 


Uit het thesisonderzoek kan geconcludeerd worden dat het voor therapeuten belangrijk is dat de onderwerpen van de zelfhulpmodules van QIT online voldoende overeenkomen met de onderwerpen die ter sprake komen in face-to-face sessies met cliënten. Dit overtuigt therapeuten om te kiezen voor een blended aanpak. QIT slaagt er momenteel in om een breed aanbod van zelfhulp modules te voorzien, maar er is nog ruimte om een module uit te werken rond hoe therapie werkt. 


De masterproef van Benjamin Declercq heeft het mogelijk gemaakt voor QIT om een eerste beeld te krijgen van het gebruik van de online modules, vanuit het perspectief van de therapeuten. Dit is inspirerend om het aanbod verder uit te breiden en te optimaliseren.

תגובות


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page