top of page

Boost your mood

Module in de kijker

Lydia Castiglione ontwikkelde een module voor jongeren, om hen de basis van mindfulness aan te leren. Deze basis helpt hun bewustzijn te vergroten en hun gewaarzijn te versterken, om zo meer voluit te leven en het eigenaarschap over hun functioneren te vergroten. Het zorgt met andere woorden voor een boost van hun algemeen welzijn.



Lydia Castiglione


MASTER KLIN. PSYCHOLOGIE


Mindfulness & zelfcompassie trainer.

Levenspsychologe.

Meer dan 15 jaar klinische ervaring. 





Voor de ontwikkeling van deze module liet Lydia zich inspireren door:

  • Oosterse tradities

  • 4de generatie gedragstherapie

  • Mindfulness-based cognitieve therapie van J. Williams

  • Mindfulness-based stressreductie van J. Kabat-Zinn

  • Mindfulness zelfcompassie van K. Neff

  • Neuropsychologie


Wat is het doel van deze module?


Deze module helpt jongeren om beter om te gaan met de ups en downs van het leven. Met mindfulness worden ze zich meer bewust van hun gedachten, gevoelens en hoe hun lichaam zich voelt. Door zichzelf beter te leren kennen, zullen ze vrijer en veerkrachtiger met de dagelijkse uitdagingen in hun leven kunnen omgaan. In sociale situaties maakt het hen weerbaarder en meer zelfzeker.

Door te leren focussen op het hier-en-nu, wordt hun aandacht en concentratie ook beter. Op school kan hen dit bijvoorbeeld helpen om makkelijker te studeren en leren.


Door jezelf skills aan te leren, zoals zelfcompassie, en je emoties te accepteren zonder te oordelen, wordt je zelfbeeld positiever en worden je sociale relaties beter. Je leert beter communiceren, empathie tonen en meer afgestemd te reageren in sociale situaties.


Met praktische oefeningen, inspirerende video’s en meditatie leren de jongeren stap voor stap om hun stress te verminderen en meer gefocust in het moment te zijn. Ze ontdekken hun ademhaling als anker om rust en helderheid te vinden. Met simpele technieken, zoals de bodyscan en het bewust ervaren van aangename en onaangename momenten, leren ze hun welzijn te verbeteren en hun fysieke en mentale grenzen te respecteren.

Ze krijgen tools aangereikt om hun gedachten te leren observeren, in plaats van erin meegezogen te worden. Dit stelt hen in staat om bewuster keuzes te maken en kalm te blijven, zelfs als hun breid vol is met drukte en zorgen. Ze leren om met zelfcompassie om te gaan met uitdagingen in hun leven en op een mindful manier te communiceren, door echt te luisteren naar zichzelf en anderen.

Door af te stemmen op wat voor hen belangrijk is, vanuit hun hart en niet enkel hun hoofd, ontdekken ze hun eigen richting. Dit innerlijk kompas zal hen helpen om met vertrouwen en vreugde door het leven te navigeren.


Hoe is de module opgebouwd?


Wegwijzers in het ouderlandschap

De module is opgebouwd uit zeven secties of hoofdstukken. Elke sectie bestaat uit een aantal bouwstenen waar men concreet mee aan de slag kan gaan. De module kan zelfstandig doorlopen worden (zonder bijkomende ondersteuning). Het kan ook deel uitmaken van een blended zorgtraject en als een werkbaar instrument worden ingezet ter voorbereiding of aanvulling op de begeleiding door een hulpverlener.

Men kan steeds het eigen tempo bepalen en kiezen in welke volgorde men aan de slag gaat. Ofwel volgt men de secties zoals wij ze voorstellen, ofwel gaat men ineens naar de sectie die het meeste aanspreekt. Therapie is tenslotte maatwerk en dat geldt evenzeer voor blended therapie.


Ondersteunende tools


Om je te navigeren doorheen de inhoud en de opbouw van de module hebben we het nodige documentatiemateriaal voorzien:

  • Download de inhoud van de module.

  • Bekijk het introductiefilmpje van de module.

  • Wil je aan de slag met digitale tools maar heb je geen idee hoe je de werkzaamheid ervan kan faciliteren? In deze video zetten we je graag op weg. Je ontdekt wat er nodig is, zodat online zelfhulp geen tijdelijke hype wordt in de geestelijke gezondheidszorg, maar een duurzaam instrument.

  • Wil je weten hoe je een module kan toevoegen aan een therapietraject? Lees hier hoe je te werk gaat.

  • Wil je de module graag uitproberen? Start hier gratis met het eerste hoofdstuk.


>> Inspiratie gezocht!


Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een module vorm te geven? Of heb je ideeën voor een online zelfhulp aanbod? Neem dan zeker contact met ons op via hello@qitonline.com.


We begeleiden je bij het ontwikkelproces en we belonen graag jouw inspanningen. Doordat ons platform druk bezocht wordt, ben je verzekerd van een groot publiek in Vlaanderen en Nederland. Als ‘mede-ontwikkelaar’ laten we jou bovendien meegenieten van de gedeelde vruchten op basis van een royalty model.


 
 
 

Comments


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page