top of page

Emotiecoach

Module in de kijker


Als ouder of zorgfiguur is het niet altijd even makkelijk om de emoties van je kind te begrijpen en goed op te vangen. Vaak weet men ook niet hoe te reageren of wat het kind precies nodig heeft.


Als een kind emoties toont, zoekt het contact. Het vraagt eigenlijk: "ben je er voor mij?"

Waarover gaat deze module en voor wie is ze bedoeld?

Deze module is bedoeld voor ouders en zorgfiguren die de emoties van hun kind beter willen begrijpen en zoeken naar manieren om er beter mee om te gaan. In deze module helpen we hen op weg, ongeacht de leeftijd van het kind. Ze leren hoe emoties werken en hoe ze ermee kunnen omgaan. Stap voor stap krijgen ze handvatten aangereikt die van hen een goede emotiecoach maken.

Inhoudelijk is de module geïnspireerd op concepten vanuit de emotion-focused family therapy (EFFT).


Emotiecoach

Hoe is de module opgebouwd? De module is opgebouwd uit zeven secties of hoofdstukken. Elke sectie bestaat vervolgens uit een aantal bouwstenen waar men concreet mee aan de slag kan gaan. Er wordt telkens gestart met een theoretische inleiding over het betreffende onderwerp. Die theorie wordt dan aangevuld met voorbeelden, filmpjes, oefeningen en reflectie-vragen.

Sectie 1: Emoties als kompas

Sectie 2: Eerst connectie, dan correctie

Sectie 3: Merk de emotie op

Sectie 4: Benoem de emotie

Sectie 5: Erken de emotie

Sectie 6: Kom tegemoet aan de behoefte Sectie 7: Werk samen aan een oplossing


Hoe kan de module gebruikt worden? De module kan zelfstandig doorlopen worden (zonder bijkomende ondersteuning) of kan deel uitmaken van een blended zorgtraject, met ondersteuning van een hulpverlener. Men kan steeds het eigen tempo bepalen en kiezen in welke volgorde men aan de slag gaat. Cliënt en hulpverlener bepalen in onderlinge dialoog wat het best aansluit bij het proces en de persoonlijkheid van de cliënt. Therapie is tenslotte maatwerk en dat geldt evenzeer voor blended therapie. Ondersteunende tools We ontwikkelden een aantal tools die je helpen navigeren doorheen de inhoud en de opbouw van de module. Verder hebben we een aantal filmpjes gemaakt die je kunnen ondersteunen bij de implementatie van online tools.

  • Download de inhoud van de module.

Inhoud - Emotiecoach
.pdf
Download PDF • 907KB
  • Bekijk het introductiefilmpje van de module.

  • Wil je aan de slag met digitale tools ter maar heb je geen idee hoe je de werkzaamheid ervan kan faciliteren? In deze video zetten we je graag op weg. Je ontdekt wat er nodig is, zodat online zelfhulp geen tijdelijke hype wordt in de geestelijke gezondheidszorg, maar een duurzaam instrument.

  • Wil je weten hoe je een module kan toevoegen aan een therapietraject? Lees hier hoe je te werk gaat.

>> Inspiratie gezocht! Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een module vorm te geven? Of heb je ideeën voor een online zelfhulp aanbod? Neem dan zeker contact met ons op via hello@qit.online. We begeleiden je bij het ontwikkelproces en we belonen graag jouw inspanningen. Doordat ons platform druk bezocht wordt, ben je verzekerd van een groot publiek in Vlaanderen en Nederland. Als ‘mede-ontwikkelaar’ laten we jou bovendien meegenieten van de gedeelde vruchten op basis van een royalty model.


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page