top of page

Vormgeven aan mijn bestaan

Module in de kijker


Wat maakt het leven zinvol? Hoe geef je vorm aan je bestaan? Hoe wil je het leven aangaan en welke waarden zijn daarin belangrijk? Het zijn vragen die we onszelf (te) weinig stellen. Doorgaans weten we op korte termijn wel wat we willen: een goede job, meer energie, minder conflicten met onze partner,... Maar waar we op lange termijn met ons leven naartoe willen, is vaak veel moeilijker te beantwoorden. Toch loont het de moeite om bij deze vragen stil te staan.


Mensen die het leven als zinvol ervaren, voelen zich niet alleen mentaal maar ook lichamelijk beter. Reden genoeg dus om cliënten ook in dit proces te ondersteunen.

Waarover gaat deze module en voor wie is ze bedoeld? Deze module is bedoeld voor iedereen die zijn/haar leven actief wil vormgeven en aan de slag wil gaan met die waarden die belangrijk zijn. In deze module worden cliënten uitgenodigd om te reflecteren over hun leven en de belangrijkste bestaansdimensie. Doorheen dit bewustwordingsproces leren cliënten hun eigen levensvisie (beter) kennen. Ze worden aangemoedigd om bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen doen en laten. De module helpt hen om het leven actief vorm te geven, steeds met hun eigen waarden als kompas.

Vormgeven aan mijn bestaan

Inhoudelijk is de module geïnspireerd op concepten vanuit de focusing-georiënteerde psychotherapie, positieve psychologie en existentiële psychotherapie. Hoe is de module opgebouwd? De module is opgebouwd uit vier secties of hoofdstukken. Elke sectie bestaat vervolgens uit een aantal bouwstenen waar men concreet mee aan de slag kan gaan. Er wordt telkens gestart met een theoretische inleiding over het betreffende onderwerp. Die theorie wordt dan aangevuld met voorbeelden, filmpjes, oefeningen en reflectie-vragen.


Sectie 1: Bewust worden van belangrijke levensthema's

Sectie 2: Hoe overleef je die grote levensvragen?

Sectie 3: Ontdek jouw waarden en levensvisie

Sectie 4: Je leven actief vormgeven

Hoe kan de module gebruikt worden?

De module kan zelfstandig doorlopen worden (zonder bijkomende ondersteuning) of kan deel uitmaken van een blended zorgtraject, met ondersteuning van een hulpverlener. Men kan steeds het eigen tempo bepalen en kiezen in welke volgorde men aan de slag gaat. Cliënt en hulpverlener bepalen in onderlinge dialoog wat het best aansluit bij het proces en de persoonlijkheid van de cliënt. Therapie is tenslotte maatwerk en dat geldt evenzeer voor blended therapie.


Ondersteunende tools We ontwikkelden een aantal tools die je helpen navigeren doorheen de inhoud en de opbouw van de module. Verder hebben we een aantal filmpjes gemaakt die je kunnen ondersteunen bij de implementatie van online tools.

  • Download de inhoud van de module.

Inhoud - Vormgeven aan mijn bestaan
.pdf
Download PDF • 1.03MB
  • Bekijk het introductiefilmpje van de module.

  • Wil je aan de slag met digitale tools ter maar heb je geen idee hoe je de werkzaamheid ervan kan faciliteren? In deze video zetten we je graag op weg. Je ontdekt wat er nodig is, zodat online zelfhulp geen tijdelijke hype wordt in de geestelijke gezondheidszorg, maar een duurzaam instrument.

  • Wil je weten hoe je een module kan toevoegen aan een therapietraject? Lees hier hoe je te werk gaat.

>> Inspiratie gezocht! Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een module vorm te geven? Of heb je ideeën voor een online zelfhulp aanbod? Neem dan zeker contact met ons op via hello@qit.online.


We begeleiden je bij het ontwikkelproces en we belonen graag jouw inspanningen. Doordat ons platform druk bezocht wordt, ben je verzekerd van een groot publiek in Vlaanderen en Nederland. Als ‘mede-ontwikkelaar’ laten we jou bovendien meegenieten van de gedeelde vruchten op basis van een royalty model.
留言


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page