top of page

Mijn lichaam als bondgenoot

Module in de kijker

Ons lichaam is meer dan alleen een fysiologische machine; het is ook een bron van wijsheid en een plek waar onze emoties huizen. Ons lichaam vertelt ons hoe het met ons gaat, wat we nodig hebben, wat ons energie geeft en waar onze grenzen liggen.


Ons lichaam heeft iets boeiends te vertellen, als we bereid zijn om ernaar te luisteren.

Wanneer we goed in contact staan met ons lichaam zijn we meer in balans en ervaren we meer innerlijke kracht. Maar wanneer we de signalen van het lichaam uit het oog verliezen of er ongevoelig voor worden, dan betalen we daar op de duur een (hoge) prijs voor. Dan moet het lichaam schreeuwen om gehoord te worden, met heel wat lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. We kunnen dus maar beter luisteren naar het fluisteren van het lichaam.


Waarover gaat deze module en voor wie is ze bedoeld?

Deze module is bedoeld voor iedereen die beter voor zichzelf wil zorgen en gezonder in het leven wil staan, zowel fysiek als mentaal.


De module helpt cliënten op weg om (opnieuw) verbinding te maken met hun lichaam en meer aandacht te besteden aan de signalen die het geeft. Ze ontdekken op welke manier ze zorg kunnen dragen voor hun lichaam en krijgen gaandeweg meer inzicht in zichzelf en de werking van hun lichaam en geest. Cliënten worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar een levensstijl die recht doet aan (de grenzen van) hun lichaam.


Mijn lichaam als bondgenoot

Inhoudelijk is de module geïnspireerd op concepten uit de neuropsychologie, lichaamsgerichte psychotherapie, gezondheidspsychologie, focusing-georiënteerde psychotherapie en methodieken uit de mindfulness-based therapie en yoga.

Hoe kan deze module cliënten helpen?

Heel wat cliënten zijn het contact met hun lichaam kwijt geraakt of hebben pas oog voor de signalen als ze zich ziek of ellendig voelen. Cliënten ervaren vaak spanning en (chronische) stress of zijn uit balans, wat aanleiding kan geven tot de ontwikkeling van allerlei klachten. Wanneer cliënten leren om die balans tussen rust en actie te herstellen en goed zorg te dragen voor hun fysieke gezondheid (bijvoorbeeld door voldoende beweging, goede nachtrust, tijd voor ontspanning, gezonde en gevarieerde voeding,...), dan komt dat hun mentaal welbevinden erg ten goede. Deze module kan cliënten helpen om meer toegang te krijgen tot de (emotionele) wijsheid van hun lichaam zodat ze optimaler kunnen navigeren doorheen hun leven.

Hoe is de module opgebouwd?

De module is opgebouwd uit vier secties of hoofdstukken. Elke sectie bestaat uit een aantal bouwstenen waar men concreet mee aan de slag kan gaan. Er wordt telkens gestart met een theoretische inleiding over het betreffende onderwerp. Die theorie wordt dan aangevuld met voorbeelden, filmpjes, oefeningen en reflectie-vragen.


Sectie 1: Bewust worden van je lichaam

Sectie 2: Je lichaam als bron van rust en herstel

Sectie 3: Je lichaam als bron van kracht en energie

Sectie 4: Je lichaam als bron van wijsheid en verandering


Hoe kan de module gebruikt worden?

De module kan zelfstandig doorlopen worden (zonder bijkomende ondersteuning) of kan deel uitmaken van een blended zorgtraject, met ondersteuning van een hulpverlener. Men kan steeds het eigen tempo bepalen en kiezen in welke volgorde men aan de slag gaat. Cliënt en hulpverlener bepalen in onderlinge dialoog wat het best aansluit bij het proces en de persoonlijkheid van de cliënt. Therapie is tenslotte maatwerk en dat geldt evenzeer voor blended therapie.


Ondersteunende tools

We ontwikkelden een aantal tools die je helpen navigeren doorheen de inhoud en de opbouw van de module. Verder hebben we een aantal filmpjes gemaakt die je kunnen ondersteunen bij de implementatie van online tools.

  • Download de inhoud van de module.

Inhoud - Mijn lichaam als bondgenoot
.pdf
Download PDF • 763KB
  • Bekijk het introductiefilmpje van de module.

  • Wil je aan de slag met digitale tools ter maar heb je geen idee hoe je de werkzaamheid ervan kan faciliteren? In deze video zetten we je graag op weg. Je ontdekt wat er nodig is, zodat online zelfhulp geen tijdelijke hype wordt in de geestelijke gezondheidszorg, maar een duurzaam instrument.

  • Wil je weten hoe je een module kan toevoegen aan een therapietraject? Lees hier hoe je te werk gaat.

>> Inspiratie gezocht!

Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een module vorm te geven? Of heb je ideeën voor een online zelfhulp aanbod? Neem dan zeker contact met ons op via hello@qit.online.


We begeleiden je bij het ontwikkelproces en we belonen graag jouw inspanningen. Doordat ons platform druk bezocht wordt, ben je verzekerd van een groot publiek in Vlaanderen en Nederland. Als ‘mede-ontwikkelaar’ laten we jou bovendien meegenieten van de gedeelde vruchten op basis van een royalty model.


Comments


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page