top of page

Nieuwe screeninglijsten voor ASS: de SRS-2 en SRS-A

Dankzij de samenwerking tussen QIT en Hogrefe kunnen we met trots twee nieuwe screeningslijsten introduceren, beide ontworpen om autismespectrumstoornissen te identificeren: de SRS-2 en de SRS-A,


SRS-2 Screeningslijst voor Kinderen en Adolescenten

De Social Responsiveness Scale (SRS-2) werd ontwikkeld door Constantino & Groeber (2012) en naar een Nederlandstalige versie herwerkt door Roeyers, Thys, Druart, De Schryver en Schittekatte (2015). Het is een waardevol screeningsinstrument om de aanwezigheid en ernst van ASS vast te stellen. Door specifiek de sociale beperkingen te bevragen, helpt het om ASS te onderscheiden van andere psychiatrische aandoeningen.


De SRS-2 is verdeeld in vijf behandelschalen:


  • Sociaal bewustzijn

  • Sociale cognitie

  • Sociale communicatie

  • Sociale motivatie

  • Autistische preoccupaties


Daarnaast zijn er twee DSM-subschalen die aansluiten bij de onderverdeling van symptomen in de DSM-5:


  • Sociale communicatie en interactie

  • Stereotiepe gedragingen en interesses


Met 65 vragen, in te vullen door ouders van kinderen en adolescenten, biedt de SRS-2 een gedetailleerd beeld van sociale beperkingen gerelateerd aan ASS. Er zijn aparte normen beschikbaar voor Vlaamse en Nederlandse ouders en voor jongens en meisjes.


SRS-A Screeningslijst voor Volwassenen

De Social Responsiveness Scale - Adults (SRS-A) is eveneens ontwikkeld door Constantino & Groeber (2005) en naar een Nederlandstalige versie herwerkt door Noens, De la Marche en Scholte (2012). Het biedt een snelle en betrouwbare manier om symptomen van een autismespectrumstoornis (ASS) bij volwassenen te meten. Het levert een duidelijk beeld op van de sociale beperkingen van een volwassene volgens de nieuwe criteria van de DSM-5, door verschillende dimensies in kaart te brengen:

1. Sociaal bewustzijn

2. Sociale communicatie

3. Sociale motivatie

4. Rigiditeit en repetitiviteit


De SRS-A is ook nuttig voor het identificeren en indelen van subtiele (of minder ernstige) kenmerken op het autismespectrum en voor het meten van veranderingen in symptoomernst over tijd of als reactie op interventies.


De SRS-A bevat 64 vragen en kan ingevuld worden door de volwassene zelf, of door een informant die goed op de hoogte is van het gedrag en de ontwikkelingsgeschiedenis van de volwassene, zoals een partner, ouder, broer of zus.


Je vindt deze vragenlijsten vanaf nu in de QIT-bibliotheek. Je kan ze toevoegen aan een zorgtraject. Van zodra de cliënt de vragenlijsten heeft ingevuld, worden de antwoorden automatisch verwerkt in overzichtelijke rapporten waarbij de totaalscores vergeleken worden met de normen van de algemene populatie. 




Voorbeeldrapport SRS-2 (kinderen 4-18 jaar)




Als je interesse hebt om een extra vragenlijst te laten inbouwen in QIT, neem dan contact op met ons en wij bekijken samen met de uitgeverij de mogelijkheden.



Comments


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page