Dankzij onze samenwerking met Hogrefe, een uitgeverij gespecialiseerd in meetinstrumenten voor de psychologen, orthopedagogen, psychiaters en psychotherapeuten, werden een reeks nieuwe vragenlijsten toegevoegd aan onze bibliotheek.
In deze blogpost stellen we graag de BRIEF-2 voor, een vragenlijst ontwikkeld door Huizinga en Smits (2020), die een diepgaand inzicht biedt in de executieve functies van kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar. De Behavior Rating Inventory of Executive Function, tweede editie (BRIEF-2) is ontworpen om het dagelijkse gedrag, gerelateerd aan executieve functies, te beoordelen. Executieve functies zijn de regelfuncties van onze hersenen die essentieel zijn voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag. Ze hebben een controlerende en aansturende rol in onze hersenen.
De vragenlijst is bedoeld voor kinderen en jongeren bij wie er zorgen bestaan over zelfsturing, zoals vaak het geval is bij aandachts- of leerproblemen, angst, depressie, trauma, diverse ontwikkelingsstoornissen (autisme, ADHD) en medische aandoeningen (zoals een niet-aangeboren hersenletsel).
Er bestaat een versie voor zowel ouders (59 items), leerkrachten (58 items) als de jongeren zelf (52 items), wat resulteert in een volledig beeld van de executieve vaardigheden zowel thuis als op school. De items zijn geclusterd in acht belangrijke schalen die diverse aspecten van executieve functies meten:
Inhibitie: Remmen van gedrag, gedachten en emoties.
Zicht op eigen gedrag: Invloed van eigen gedrag op anderen opmerken.
Flexibiliteit: Aanpassen aan een verandering.
Emotieregulatie: Emoties in goede banen leiden.
Uit zichzelf beginnen: Opstarten met een taak of activiteit.
Werkgeheugen: Informatie bewerken en korte tijd vasthouden.
Plannen en ordenen: Vooruitdenken en informatie ordenen.
Taakgedrag: Bijhouden (monitoren) van gedrag op taken
Daarnaast zijn er drie validiteitsschalen (de negativiteitsschaal, infrequentieschaal en inconsistentieschaal) die inzicht geven in de wijze waarop de vragenlijst werd ingevuld.
De vragenlijst kan eenvoudig toegevoegd worden aan een zorgtraject en vervolgens verstuurd worden naar cliënten en betrokkenen. De antwoorden worden automatisch gecapteerd in een overzichtelijk rapport waarbij de totaal- en subschaalscores worden berekend en vergeleken met de normen van Vlaamse en Nederlandse kinderen en jongeren. Er bestaan afzonderlijke normen voor jongens en meisjes.
Voorbeeldrapport BRIEF-2
Als je interesse hebt om een extra vragenlijst te laten inbouwen in QIT, neem dan contact op met ons en wij bekijken samen met de uitgeverij de mogelijkheden.
Comments