In deze blogpost stellen we graag de VK+ en P3 voor, twee vragenlijsten die vaak in één adem genoemd worden. Ze werden ontwikkeld door Michael Portzky (2015) en uitgegeven door Hogrefe. De VK+ geeft een beeld van de mentale veerkracht van cliënten; de P3 brengt in kaart welke activiteiten zij ondernemen om stress te verminderen. Ze kunnen ingezet worden in verschillende contexten, waaronder de klinische sector. De resultaten van de vragenlijst kunnen helpen bij het opstellen van behandelplannen, het monitoren van therapeutische vooruitgang en het beoordelen van de psychische kwetsbaarheid van cliënten.
De Veerkrachtvragenlijst (VK+)
De VK+ is een vernieuwde en uitgebreide versie van de oorspronkelijke Veerkrachtschaal. Deze vragenlijst werd specifiek ontworpen om mentale veerkracht te meten bij adolescenten en volwassenen vanaf zestien jaar. Veerkracht, ook wel bekend als ‘resilience’, is het vermogen om flexibel en veerkrachtig om te gaan met stress en tegenslagen. Het is een essentiële eigenschap voor het behoud van psychisch welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat veerkracht bescherming biedt tegen tal van psychische problemen zoals burn-out, depressie en zelfdestructief gedrag. Daarnaast is lage veerkracht ook een betrouwbare voorspeller van suïcidaliteit.
De VK+ bevat 26 items die niet enkel veerkracht meten, maar ook copingstijlen, gevoelens van hopeloosheid en suïcidale gedachten in kaart brengen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze uiterst sterk met veerkracht correleren.
Portzky’s Palliatief Pallet (P3)
De P3 brengt het brede scala aan palliatieve activiteiten in kaart. Palliatieve activiteiten zijn manieren waarop mensen omgaan met stress en spanning door middel van ontspannende of afleidende activiteiten. Er wordt een onderscheid gemaakt in heilzame en destructieve activiteiten.
De P3 bevat 34 items en is ontworpen om zowel positieve, gezonde copingmechanismen als destructieve, risicovolle gedragingen te identificeren. Met de vragenlijst kan het huidige palliatieve palet van een cliënt worden geëvalueerd en kan een inschatting worden gemaakt van de typische copingstijl van een cliënt in verschillende situaties. Ook kunnen destructieve copingmechanismen worden geïdentificeerd en aangepakt.
Complementariteit van de VK+ en P3
De VK+ en P3 worden vaak samen afgenomen omwille van hun complementariteit. Beide vragenlijsten zijn gericht op het in kaart brengen van psychische weerbaarheid en copingmechanismen, maar vanuit verschillende invalshoeken. Waar de VK+ zich richt op algemene mentale veerkracht, biedt de P3 een analyse van de specifieke activiteiten die een individu onderneemt om met stress om te gaan. De samenhang tussen beide vragenlijst blijkt het sterkst voor het destructieve palliatieve palet: hoe lager de veerkracht, hoe groter de kans dat een cliënt destructieve copingmechanismen hanteert.
Het combineren van de vragenlijsten biedt een holistisch beeld van de huidige psychische toestand van de cliënt en biedt ons de mogelijkheid om gerichte interventies en behandeling te ontwikkelen die zowel de algemene veerkracht versterken als destructieve palliatieve activiteiten verminderen. Het afnemen van de twee vragenlijsten neemt ongeveer tien minuten in beslag.
Je vindt deze vragenlijsten vanaf nu in de QIT-bibliotheek. Je kan ze toevoegen aan een zorgtraject. Van zodra de cliënt de vragenlijsten heeft ingevuld, worden de antwoorden automatisch verwerkt in overzichtelijke rapporten waarbij de totaalscores vergeleken worden met de normen van de algemene populatie. Er bestaan aparte normen voor Vlaanderen en Nederland.
Voorbeeldrapport VK+
Voorbeeldrapport P3
Als je interesse hebt om een extra vragenlijst te laten inbouwen in QIT, neem dan contact op met ons en wij bekijken samen met de uitgeverij de mogelijkheden.
Comments