top of page

QIT & ik


- Lynn Van den Eynde -


Het klinkt misschien als de titel van een nieuwe module, maar dat is het niet 😉 Deze blog gaat over mijn connectie met QIT, hoe ik het platform destijds heb leren kennen, hoe ik het implementeer in mijn eigen klinische praktijk en waarom ik zo enthousiast ben om deel uit te maken van het QIT-team. Want intussen ben ik er al een jaar werkzaam; wat vliegt de tijd snel!


Enkele jaren geleden hoorde ik eerder toevallig via een collega over het bestaan van QIT. Mijn nieuwsgierigheid werd meteen gewekt en na het volgen van een demosessie bij Claude werd me al snel duidelijk dat dit platform veel meer te bieden heeft dan enkel het bijhouden van een elektronisch patiëntendossier. Ik ging dan ook gretig aan de slag met alle tools. Voor mij werd het platform een echt werkinstrument, iets dat me helpt om het therapeutisch proces tastbaarder en explicieter te maken.


Zo werk ik in mijn eigen klinische praktijk bijvoorbeeld graag met post-sessie vragenlijsten waarbij cliënten onder meer kunnen aangeven hoe ze de werkalliantie ervaren, wat ze helpend vinden in de therapie, maar ook wat hen stoort of wat er ontbreekt. Dankzij deze cliëntfeedback krijg ik een completer beeld van de therapie. Het is soms verrassend wat cliënten als helpend aangeven; zaken waar ik als therapeut misschien minder bij stil sta. Maar het brengt ook onuitgesproken verwachtingen of aarzelingen aan het licht, die me helpen om het therapieproces beter in te schatten. Met behulp van het monitoren krijgt de therapie een extra dimensie: datgene wat vaak impliciet blijft, krijgt woorden en wordt bespreekbaar. Ook voor cliënten merk ik dat deze manier van werken een meerwaarde kan zijn, want door over zichzelf te reflecteren wordt het therapeutisch proces meer bevattelijk en geraakt het beter verankerd.


Mijn enthousiasme voor dit platform leidde vorig jaar tot een spontane sollicitatie toen ik te horen kreeg dat QIT een online zelfhulp aanbod wilde ontwikkelen om het mentaal welzijn van cliënten te versterken. Hier wilde ik graag aan meewerken! Inmiddels heb ik samen met het QIT-team al verschillende modules ontwikkeld, webinars gegeven, studiedagen bijgewoond, nieuwsbrieven en blogs geschreven. Het onderzoek naar de mogelijkheden en uitdagingen van blended care zette ik mee in de steigers en gaat deze maand van start. Ook de komende tijd staan er nog heel wat boeiende zaken op de planning.



Ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van dit bruisend team en dat ik vanuit mijn ervaring als klinisch psycholoog mee kan bouwen aan de geestelijke gezondheidszorg. Ook de continue kruisbestuiving met onze software developers ervaar ik als een ongelofelijke meerwaarde. Vanuit verschillende invalshoeken werken we samen en inspireren we elkaar; dat geeft veel energie.


Ik kijk uit naar wat nog komen zal!


QIT online team


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page