top of page

QIT & Kids

Op zondag 20 november 2022 vierden we de internationale dag van de rechten van het kind. In 1989 werden deze kinderrechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dit verdrag bestaat uit 54 artikels waarvan we er vandaag graag eentje in de kijker zetten:

Artikel 24 - Gezondheid Kinderen moeten gezond kunnen opgroeien en hebben recht op goede zorg.


Kinderen hebben recht op gezondheidszorg en dus ook op geestelijke gezondheidszorg. Bij QIT zetten wij daar graag mee onze schouders onder. We bespreken hieronder hoe we kinderen als volwaardige deelnemers betrekken in het zorgtraject en hoe we ook hun zorgfiguren ondersteunen.


Dossiervorming in functie van de leeftijd van het kind


QIT & Kids

In QIT online kan het dossier flexibel worden vormgegeven in functie van de leeftijd van het kind. Bij jonge kinderen kan het dossier op naam van het kind worden aangemaakt, maar met het e-mailadres van één van de ouders, zodat zij maximaal toegang hebben tot het dossier. Is het kind ouder dan 12 jaar, dan adviseren we om het mailadres van het kind te gebruiken en de ouders toe te voegen als betrokkenen.


Op die manier krijgen ouders toegang tot bepaalde onderdelen van het dossier die relevant zijn voor de behandeling. Jongeren vanaf 16 jaar oefenen alle patiëntenrechten zelfstandig uit. Zonder hun toestemming hebben ouders geen recht op toegang tot hun dossier.


Voor meer informatie en onze tips over het aanmaken van dossiers voor kinderen verwijzen we je graag naar deze FAQ.


Feedbackgericht werken met kinderen en jongeren


De meeste feedbackinstrumenten richten zich op volwassen cliënten die over voldoende reflectieve en verbale mogelijkheden beschikken om feedback te geven. Kinderen en jongeren worden vaak niet betrokken, toch is hun stem minstens even belangrijk. In het kader van een VLAIO innovatieproject ontwikkelden we daarom twee sets van proces-, outcome- en alliantiemetingen op maat van respectievelijk kinderen en jongeren, omdat we van mening zijn dat ook zij inspraak verdienen in hun therapeutisch proces.


Deze sets zijn terug te vinden in het traject ‘Ambulant Kinderen’ en ‘Ambulant Jongeren’. Selecteer je één van deze trajecttypes, dan worden automatisch de vragenlijsten-op-maat in een specifieke volgorde aangeboden, van zodra je een meting toevoegt aan het zorgtraject. Wil je meer informatie over hoe deze sets werden samengesteld? Lees dan dit artikel van De Gouw & Stinckens (2017).

Qit4kids_Stinckens_de Gouw
.pdf
Download PDF • 1.80MB

Hieronder beschrijven we beknopt enkele vragenlijsten die ontwikkeld werden om kinderen uitdrukking te helpen geven aan wat hen bezighoudt en hoe zij het therapeutisch contact ervaren. Omdat zij vaak nog onvoldoende taal hebben om woorden te geven aan hun beleving, werken we met pictogrammen.


SESSIEBEOORDELINGSLIJST

Peilt naar helpende, storende en ontbrekende therapiegebeurtenissen in de voorbije sessie.

SESSIEBEOORDELINGSLIJST

HOOPSCHAAL

Gaat na in welke mate het kind denkt dat therapie kan helpen.

HOOPSCHAAL

BEZORGDHEDEN VRAGENLIJST

Bevraagt waarover het kind en het gezin zich zorgen maken.

BEZORGDHEDEN VRAGENLIJST

Verder willen we bij QIT ook inzetten op de ondersteuning van zorgfiguren. Dat doen we onder meer via ons online zelfhulp aanbod.


Emotiecoach: online zelfhulp voor ouders


Emotiecoach: online zelfhulp voor ouders

Ouders zijn cruciale spilfiguren als het over het mentaal welzijn van hun kind gaat. Toch zitten zij geregeld met de handen in het haar als ze geconfronteerd worden met de emoties van hun kind. Daarom ontwikkelden we voor ouders en zorgfiguren een online zelfhulp aanbod dat hen daarin ondersteunt: Emotiecoach.


Aan de hand van informatieve teksten, illustratieve filmpjes, reflectie-opdrachten en oefeningen leren zij de emoties van hun kind beter te begrijpen en te hanteren.


"Emoties zijn als een lift en de deur naar het verstand is op het gelijkvloers. Emotiecoaching is een geweldig hulpmiddel om je kind naar het gelijkvloers te brengen" (Adele Lafrance)

Ouders leren in deze module hoe emoties werken, hoe ze ermee kunnen omgaan en welke rol ze zelf spelen in de emotionele ontwikkeling van hun kind. Stap voor stap krijgen ze handvatten aangereikt die van hen een goede emotiecoach maken. Ze krijgen ook heel wat tips en voorbeelden van hoe ze hun kind kunnen bijstaan als het angstig, verdrietig, boos of overstuur is.

Momenteel ligt er ook nog een andere module voor ouders op de tekentafel, in samenwerking met Sara Casalin - klinisch psychologe, doctor in de psychologie en integratief psychotherapeute. Zij zal een module uitwerken in het kader van pril en mild ouderschap.


Toekomstige modules voor kinderen en jongeren


In de komende maanden zullen we ook een online zelfhulp aanbod voor kinderen en jongeren ontwikkelen. In samenwerking met Lieve Helsen - jongerenpsychologe en erkend gedragstherapeute - zullen we drie modules uitwerken die kinderen en jongeren helpen om: (1) hun veerkracht te versterken, (2) hun zelfbeeld en zelfvertrouwen te verstevigen en (3) zich meer ontspannen en comfortabel te voelen in sociaal contact.


Wil je weten hoe je online zelfhulp op een natuurlijke manier kan integreren in een therapeutisch proces? Schrijf je dan zeker in voor het webinar ‘Blended care: hoe pak ik het aan?’


Heb je zelf ideeën met betrekking tot online zelfhulp? We zijn heel benieuwd naar je suggesties! Laat ons dan zeker iets weten via hello@qit.online


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page