In het voorbije academiejaar werd een samenwerking opgestart met de AP Hogeschool in Antwerpen. De bedoeling was om de studenten toegepaste psychologie in het vak Projectwerk te laten ervaren hoe ze hun toekomstige klinische praktijk kunnen ondersteunen m.b.v. digitale tools. Met QIT online leerden ze hoe ze op een veilige en gebruiksvriendelijke manier een elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen bijhouden en het zorgtraject kunnen vormgeven en documenteren. Onderstaande testimonial is geschreven door Tine De Vroede, Lector in de AP Hogeschool. Ze geeft een inkijk in de ervaringen die studenten opdeden bij het proefdraaien met QIT online.
Op de AP Hogeschool willen we onze studenten optimaal voorbereiden op het professionele leven. Praktijkgericht en vanuit de nieuwste inzichten lesgeven, is dan ook een must. Tijdens het vak ‘Projectwerk’ begeleidt elke student een cliënt voor een kortdurend traject van zes sessies. Niet alleen het begeleiden van deze cliënt maar ook het zorgvuldig opstellen en veilig bewaren van een (elektronisch) dossier is essentieel in dit project en in hun latere beroepsleven.
We gingen dan ook op zoek naar een elektronisch patiëntendossier (EPD) dat tegemoetkomt aan de eisen van de kwaliteitswet en tegelijk gebruiksvriendelijk (en dus tijdbesparend) is. Het vergelijken van verschillende aanbieders bracht ons bij QIT online. Een vlotte samenwerking resulteerde in het gebruik van QIT Online voor elke student en zo ging het “proeven” van start.
Tijdens de eerste les waarin de studenten zelf QIT online exploreerden, hoorden we vele Wow’s en Waaw’s. “Dat staat hier echt gewoon al in?!” en “Mogen we dat gebruiken in onze sessies?” waren met stip de meest gehoorde uitspraken. De ondernemende studenten vonden al snel het knopje “betaald / niet betaald”. Geweldig toch dat zelfs hiervoor geen apart lijstje moet bijgehouden worden! De studenten met een voorliefde voor psychodiagnostiek, haalden hun hart op aan de enorme schat online materiaal dat zomaar toegankelijk werd. De geboren ELP’ers bekeken al snel de demo’s van de psycho-educatiesessies. Voor ieder wat wils, hun genietende blik sprak boekdelen.
Na de intakes werd wat ze al te weten gekomen waren, gretig ingevuld in QIT. Van cruciale elementen die ze nog niet konden invullen in QIT werden notities gemaakt. Zo kon het traject optimaal doorlopen worden. Bij de evaluatie van hun trajecten werd QIT steeds als zeer positief ervaren. De gemeenschappelijke deler van deze evaluaties klinkt als volgt: we hadden niet verwacht dat een systeem om tegemoet te komen aan een ‘administratieve noodzakelijkheid’ ook inhoudelijk zoveel inspiratie zou bieden voor het traject.
Komentáre