top of page

Wegwijzers in het ouder(land)schap

Module in de kijker

Prille ouders zitten met tal van vragen en onzekerheden over het ouderschap. Dat hoort er bij. Maar velen voelen zich vaak ook machteloos, verward en alleen in deze eerste fase van het ouderschap. Ze benoemen het als een fijne en tegelijkertijd intense en uitdagende periode, waar ze zich niet altijd begrepen voelen.


Veel ouders geven aan dat hun ouderschap niet altijd van een leien dakje loopt. Ze willen een goede ouder zijn, maar missen hierin soms houvast en begrip.

Ouders lopen wel eens verloren in de veelheid aan adviezen over de ontwikkeling van baby’s en de ouder-kind relatie.


“Baby’s laat je best huilen als ze niet willen slapen, want anders ga je ze verwennen”; versus “Baby’s troost je best zo veel mogelijk zodat ze zich veilig voelen”.


“Kinderen die niet luisteren moet je kordaat straffen”; versus “Kinderen straffen is niet meer van deze tijd, je moet gaan voor mild ouderschap”.


Veel informatie is versnipperd, tegenstrijdig, of zelfs regelrecht fout. En ook al bestaat er geen ‘kant-en-klare handleiding’ om kinderen op te voeden - gezinnen verschillen nu eenmaal heel sterk van elkaar - toch is er ondertussen heel wat expertise. Deze inzichten worden nog te weinig naar ouders toe vertaald of maatschappelijk ingezet. Met deze module brengt Sara Casalin correcte informatie en mijlpalen overzichtelijk samen om ouders te helpen hun ouderschapsreis ‘uitgeruster’ aan te vatten of verder te zetten.




Sara Casalin


PHD, MASTER KLIN. PSYCHOLOGIE


Klinisch kinder- en jeugdpsychologe

Ruim 10 jaar klinische ervaring

Heeft haar eigen praktijk Umane Psychologie.

Verbonden aan diverse opleidingscentra in Vlaanderen.





Waarover gaat deze module en voor wie is ze bedoeld?


Deze module ‘Wegwijzers in het pril ouder(land)schap’ is bedoeld om op een laagdrempelige manier de veerkracht te versterken van zowel ouders tijdens de zwangerschap als ouders met kinderen in de eerste drie levensjaren. Het geeft hen inzichten in de psychologie achter het pril ouderschap, en de innerlijke wereld van jonge kinderen, Op die manier begrijpen ze beter wat kinderen nodig hebben en hoe je je als ouder hierop kan afstemmen.


De module richt zich dus naar prille moeders, vaders, meemoeders, maar ook naar iedereen die op de één of andere manier ouders en hun jonge kinderen ondersteunt.


De module gidst ouders in hun zoektocht tijdens het avontuur van het pril ouderschap. We hechten veel belang aan de unieke beleving van de ouder in relatie tot zijn of haar kind. We willen ouders ook laten vertrouwen op eigen ervaringen en intuïtie… zo komt de ouder doorheen de module tot meer inzichten in zichzelf als ouder en helpt het een eigen ouderschapskompas ontwikkelen.


Wegwijzers in het ouderlandschap

Hoe is de module opgebouwd?


De module is opgebouwd uit vijf secties of hoofdstukken. Elke sectie bestaat uit een aantal bouwstenen waar men concreet mee aan de slag kan gaan. Er wordt telkens gestart met een theoretische inleiding over het betreffende onderwerp. Die theorie wordt afgewisseld met voorbeelden, filmpjes, podcasts, oefeningen en reflectie-vragen.

De module is gestructureerd en systematisch opgebouwd:


Sectie 1: Zoektocht in het ouder(land)schap

In deze sectie vatten we de reis van jouw unieke ouderschap aan. Je vindt er een aantal wegwijzers in het ‘pril ouderen’, informatie over wat er allemaal mentaal bij komt kijken, wat de 1000 kritische dagen zijn, de verschillende kamers van het ouderschap,…


Sectie 2: De geboorte van een moeder of vader

Hier krijg je inzichten in jouw ontwikkeling als ouder. We helpen jou om te gaan met de rollercoaster aan gevoelens en uitdagingen die kunnen gepaard gaan bij het ouderen.


Sectie 3: Ik en mijn kindje

Deze sectie spitst zich toe op hoe de band met jouw baby’tje zich ontvouwt. We leggen oa. uit wat co-regulatie is, wat hierin cruciaal is voor het ontstaan van een veilige gehechtheidsrelatie en hoe dit de rode draad zal vormen doorheen de opvoeding van je kind.


Sectie 4: Kijk, ik groei!

In deze sectie helpen we je meer zicht te krijgen op de vroege socio-emotionele ontwikkeling van je kind. Zo kom je te weten hoe verbinding en autonomie hand in hand gaan, wat kan helpen tijdens de ‘peuterpuberteit’ en hoe het temperament van het kind hier van invloed kan zijn.


Sectie 5: Gereguleerde ouder, gereguleerd kind

Het pril ouderschap kan heel wat vragen van ouders. Daarom gaan we in deze sectie in op hoe je voor jezelf als ouder kan zorgen. Heel wat concrete zelfzorgtips, en mogelijke drempels, komen aan bod. Zo leer je ook tegenslagen tijdens de soms stormachtige reis, hanteren.


De ontwikkeling van een prille ouder is voortdurend in beweging. Het is meeveren op de non-verbale signalen van het jonge kind. Het is een zoektocht van gissen, vinden, vergissen en herstellen.

Hoe kan de module gebruikt worden?


Deze module kan zelfstandig doorlopen worden (zonder bijkomende ondersteuning). Het kan ook deel uitmaken van een blended zorgtraject en als een werkbaar instrument worden ingezet ter voorbereiding of aanvulling op de begeleiding door een hulpverlener. Men kan steeds in dialoog het eigen tempo bepalen en kiezen in welke volgorde men aan de slag gaat, aansluitend bij het proces en de persoonlijkheid van de ouder(s). Therapie is tenslotte maatwerk en dat geldt evenzeer voor blended therapie.


Ondersteunende tools


Om je te navigeren doorheen de inhoud en de opbouw van de module hebben we het nodige documentatiemateriaal voorzien:

  • Download de inhoud van de module.

Inhoud - Wegwijzers in het ouder(land)schap
.pdf
Download PDF • 515KB
  • Wil je aan de slag met digitale tools maar heb je geen idee hoe je de werkzaamheid ervan kan faciliteren? In deze video zetten we je graag op weg. Je ontdekt wat er nodig is, zodat online zelfhulp geen tijdelijke hype wordt in de geestelijke gezondheidszorg, maar een duurzaam instrument.

  • Wil je weten hoe je een module kan toevoegen aan een therapietraject? Lees hier hoe je te werk gaat.


Krijg je graag meer uitleg over hoe de module tot stand is gekomen en hoe je deze kan gebruiken in je concrete praktijk? Neem dan deel aan het webinar op 3 juni en schrijf je hier in:




>> Inspiratie gezocht!


Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken en een module vorm te geven? Of heb je ideeën voor een online zelfhulp aanbod? Neem dan zeker contact met ons op via hello@qitonline.com.


We begeleiden je bij het ontwikkelproces en we belonen graag jouw inspanningen. Doordat ons platform druk bezocht wordt, ben je verzekerd van een groot publiek in Vlaanderen en Nederland. Als ‘mede-ontwikkelaar’ laten we jou bovendien meegenieten van de gedeelde vruchten op basis van een royalty model.


Start een gratis proefperiode

Volledig vrijblijvend gedurende 30 dagen,
geen betalingsgegevens vereist
Monitor.png
bottom of page