In Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder, PZ Onzelievevrouw Brugge
en Jessa ziekenhuis Hasselt zijn innovatiecoaches aangeworven
voor de uitrol van het innovatieproject
In een eerdere blogpost lichtten we het innovatieproject toe dat sinds juli 2024 van start is gegaan in drie Belgische ziekenhuizen, met steun van FOD Volksgezondheid. De ambitie is om om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de participatie van patiënten te vergroten, het traditionele zorgaanbod te verruimen en de continuïteit van zorg te garanderen.
Hiervoor ontwikkelen we blended zorgtrajecten op maat van de specifieke residentiële settings, waarbij gepaste digitale tools op een natuurlijke, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier worden verweven in het bestaande zorgaanbod. Het kan gaan om online psychodiagnostiek, proces- en outcome monitoring, online zelfhulp en het veilig delen van behandelingsinformatie met de patiënt en het omringende zorgnetwerk.
Eerste stap: het inventariseren van bestaande zorgpaden
Het project ging van start met een bezoek van het QIT-team aan de deelnemende ziekenhuizen. De boeiende uitwisseling met de verschillende behandelteams bood inzicht in de huidige manier van werken, de bestaande zorgpaden en de verdeling van zorgactiviteiten. Ook werd de vinger gelegd op ervaren bottlenecks en manco's in de zorgketen, zowel tijdens de intakefase, de wachtperiode, de actieve behandelfase als de ontslag- en nazorgfase.
Tweede stap: het ontwikkelen van blended zorgtrajecten
Op basis van deze input werden de krijtlijnen van de blended zorgtrajecten per afdeling uitgetekend: er werd bekeken waar er efficiëntiewinsten konden geboekt worden, waar patiënten, familieleden en andere zorgfiguren actiever betrokken zouden kunnen worden in het behandelproces en welke digitale bouwstenen zinvolle toevoegingen zouden kunnen zijn aan het bestaande aanbod.
Deze voorlopige trajecten werden een eerste keer voorgelegd aan de verschillende zorgteams. Het opzet is om de ontwikkeling en uitrol van de blended zorgtrajecten zo interactief mogelijk te laten verlopen, waarbij de eindgebruikers – hulpverleners, patiënten en hun ondersteunend netwerk – van bij aanvang actief worden betrokken om hen de meerwaarde te laten ervaren van de innovatie. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de innovatiecoaches die tijdens de volledige projectduur worden aangesteld om de uitrol van de blended zorgtrajecten in de ziekenhuizen aan te sturen en op te volgen. We stellen ze graag aan jullie voor:
Het innovatieteam van Sint-Franciscus Heusden-Zolder
Karen Willems, Lisa Van Meel en Lise Vaes zijn het enthousiaste innnovatietrio van Sint-Franciscus Heusden-Zolder. Zij zorgen voor de uitrol op de opname-afdeling en de dagkliniek.
Het innovatieteam van PZ OLV Brugge
In PZ OLV Brugge is Alana Boone als voltijds innovatiecoach aangeworven. Zij wordt geflankeerd door Caroline Tavernier, afdelingshoofd van de opnameafdeling Verslaafdenzorg, en Marc Simoens, stafmedewerker patiëntenzorg.
Het innovatieteam van Jessa Hasselt
Liene Voortmans, Eva Moermans en Stephanie Mammarella vormen het innovatieteam van het Jessa ziekenhuis in Hasselt. Zij worden aangestuurd door Dr. Sven Estercam, die de projectleider is van het innovatieproject en zonder wiens engagement, steun en vertrouwen dit project wellicht niet van start was gegaan.
In de komende weken wordt verder ingezet op het juist afstellen van de digitale tools op de concrete klinische context. Wanneer een goede synergie is gerealiseerd tussen tussen het vertrouwde zorgaanbod en de digitale bouwstenen zullen de teams worden opgeleid in het gebruik van QIT.
Wil je het verloop van dit project volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Comments